A- A+
Πληροφορίες για νέο αίτημα της ΤτΕ για αύξηση του ELA κατά 3 δισ. ευρώ
Την αύξηση του ELA κατά 3 δισ. ευρώ, έχει αιτηθεί σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος στο δ.σ. της ΕΚΤ, για να αναπληρωθούν οι εκροές.

Εάν αληθεύει το νούμερο, με το ποσό αυτό θα καλυφθούν οι εκροές καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που έχουν σημειωθεί από την περασμένη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δ.σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να εγκρίνει τη νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από το έκτακτο εργαλείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η είδηση για κλειστές τράπεζες

Ενδεχομένως μία τέτοια απόφαση να είναι απαραίτητη μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι η ΕΚΤ δεν είναι σίγουρη ότι τα τραπεζικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήταν που ήταν επιβαρυμένο το κλίμα, ήλθε και το τηλεγράφημα του πρακτορείου για να το επιδεινώσει ακόμη περισσότερο.

Αν και η ΕΚΤ διέψευσε τη σχετική πληροφορία, οι τραπεζίτες φοβούνται για το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταστάσεων πανικού την Παρασκευή.

Για αυτό και θεωρούν απαραίτητη την ενίσχυση του «μαξιλαριού» ασφαλείας από την Ευρωτράπεζα, ώστε να μπορούν να αναπληρώσουν την αναμενόμενη μεγάλη απώλεια ρευστότητας.

Ήδη η απόσταση ασφαλείας από τα capital controls έχει μειωθεί επικίνδυνα, δεδομένου ότι από τις 10/6 ο ELA έχει αυξηθεί κατά μόλις 3,4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ + 1,1 δισ. ευρώ).