A- A+
Τέλος το άβατο των ελβετικών τραπεζών - Τι στοιχεία θα στέλνουν για καταθέσεις στην ΕΕ
Συμφωνία για τη φορολογική διαφάνεια, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου για τους κατοίκους της ΕΕ, υπέγραψαν Κομισιόν και Ελβετία.

Η νέα συμφωνία που υπεγράφη στις Βρυξέλλες, θα επιτρέψει να εμποδισθεί η απόκρυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα σε βάρος όσων εξαπατούν την εφορία και για ένα επιπλέον βήμα προς μια πιο δίκαιη φορολογία στην Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα, η ΕΕ και η Ελβετία θα ανταλλάσσουν αυτομάτως από το 2018 πληροφορίες για τους λογαριασμούς των κατοίκων τους.

Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν έτσι τις ακόλουθες πληροφορίες για όσους διαθέτουν λογαριασμό στην Ελβετία:

  • Ονόματα
  • Διευθύνσεις
  • Αριθμούς φορολογικού μητρώου
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Αλλες πληροφορίες για τα οικονομικά ενεργητικά και τα υπόλοιπα των λογαριασμών.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει όχι μόνο «να ενισχύσει την ικανότητα των κρατών μελών να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν αυτούς που εξαπατούν την εφορία, αλλά και να δράσει αποτρεπτικά στην απόκρυψη εισοδημάτων και ενεργητικών στο εξωτερικό για φοροδιαφυγή», εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών με την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο, που αναμένεται να υπογραφούν πριν από το τέλος της χρονιάς.