A- A+
Reuters: Έτοιμη να «τραβήξει την πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ
Έτοιμοι να κόψουν την έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να επιβάλλουν μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων για να προστατευεί το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δε θα έχει άλλες εναλλακτικές για να καλύψει ενδεχόμενες αναλήψεις.

Θέμα χρόνου ο ELA

Φοβούμενη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει εκτός Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέχει οικονομική στήριξη προσπαθώντας να την κρατήσει εντός ευρώ, αλλά ένα Grexit θα έδινε μια νέα τροπή στα γεγονότα, σχολιάζει το Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος, αναφέρει πως «όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κάποια ελπίδα για συμφωνία, τότε θα ήταν τρελό για την ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA.

Αν όμως η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε όλα αλλάζουν. Θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει χρηματοδότηση με ενέχυρα ενός δανειολήπτη σε χρεοκοπία».

Αλλοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ελληνικό ζήτημα αναφέρουν στο Reuters, ότι «είναι θέμα χρόνου να κοπεί ο ELA και να επιβληθούν capital controls».

Η προοπτική διακοπής του ELA πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία σχολιάζει το δημοσίευμα, αφού χωρίς στήριξη από την ΕΚΤ - καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται- η επιβολή capital controls είναι αναπόφευκτη.