A- A+
Νέος οδηγός της εφορίας για τη συμπλήρωση των δηλώσεων - «Κατεβάστε» τον
Στη δημοσιότητα έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ένα νέο οδηγό για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, προς ενημέρωση των πολιτών.

Πρόκειται για έναν 40σέλιδο εικονογραφημένο και αναλυτικό οδηγό που συνέταξε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε.

Αποσκοπεί να ενημερώσει τους πολίτες για τη χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα των οθονών της εφαρμογής, ερμηνεύει και επεξηγεί τα επίμαχα σημεία ως προς τη χρήση της, για την υποβολή του εντύπου Ε1 και των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2 και Ε3 – όταν υπάρχει υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν φέτος το αργότερα στις 30 Ιουνίου, με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να αποκλείει, προς το παρόν, τη χορήγηση παράτασης.

Κατεβάστε τον οδηγό εδώ

Σε δόσεις ή εφάπαξ

Όπως έχει ήδη αποφασιστεί., ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ ή σε δόσεις, αρχής γενομένης από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου.

Για όσους επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση, παρέχεται έκπτωση 2% επί του συνόλου του φόρου.

Οι δόσεις πρέπει να πληρωθούν στις 31/7, 30/9 και 30/11.

Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία

Αυτόματα θα εμφανίζονται στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι δαπάνες για δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων που καταβλήθηκαν το 2014.

Οι σχετικές πληροφορίες θα προσυμπληρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι δε θα χρειάζεται να συμπληρώσουν τα πεδία που αφορούν:

  • Μισθούς - συντάξεις
  • Τόκους καταθέσεων
  • Τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων

Συχνές ερωτήσεις