A- A+
Νέο συλλεκτικό κέρμα των 2 ευρώ σε λίγους μήνες - Σχεδιασμός από Έλληνα - Εικόνες
Στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα συλλεκτικό κέρμα των 2 ευρώ, το σχεδιασμό του οποίου επιμελήθηκε Έλληνας.

Η 29η Ιουνίου 2015 είναι η 30ή επέτειος της απόφασης των ηγετών της ΕΕ να επιλέξουν την ευρωπαϊκή σημαία ως επίσημο έμβλημα της Ένωσης.

Με την ευκαιρία αυτή, οι 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να εκδώσουν κοινό αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ, που θα έχει επιλεγεί από το κοινό μέσω διαγωνισμού.

Το νέο κέρμα

Νικητής του διαγωνισμού είναι ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος, χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Περίπου 75 εκατ. κέρματα με το νέο σχέδιο θα κοπούν από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πάνω από 100 000 άτομα σε ολόκληρη την ευρωζώνη ψήφισαν σε διαδικτυακό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 30% του συνόλου των ψήφων συγκέντρωσε ο κ. Σταματόπουλος, της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέταρτη φορά

Για τέταρτη φορά στην ιστορία του ευρώ πρόκειται να εκδοθεί ένα συλλεκτικό κέρμα. Αυτή την φορά για τον εορτασμό των 30 χρόνων της σημαίας της Ευρωζώνης.

Η πρώτη φορά που εκδόθηκε συλλεκτικό κέρμα ήταν το 2007 για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την ημέρα που υπογράφηκαν οι συνθήκες της Ρώμης.

Η δεύτερη το 2009 για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ και το 2012 ακόμα ένα συλλεκτικό κέρμα κυκλοφόρησε για τον εορτασμό των 10 χρόνων του ευρώ.