A- A+
Αύξηση εκροών ενόψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος - Τι φοβούνται οι καταθέτες
Αυξημένες ήταν οι εκροές καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες στις ελληνικές τράπεζες, ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, που φόβισε μέρος του κόσμου.

Η κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις, ο χρόνος που τελειώνει για την επίτευξη μίας συμφωνίας με την Ευρώπη, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις ότι επίκεινται περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, τρόμαξαν τους καταθέτες.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ημερήσιες εκροές κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, διαμορφούμενες πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση, ενώ μόνο την Πέμπτη πληροφορίες αναφέρουν ότι διέρρευσαν από τις τράπεζες περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Τελειώνει ο ELA

Αυτά τα επίπεδα είναι διαχειρίσιμα για το σύστημα, καθώς μέχρι και την περασμένη Τετάρτη το περιθώριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και το ότι μετρητά υψηλών ποσών γίνονται μόνο κατόπιν παραγγελίας από την προηγούμενη, επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Οι τραπεζίτες θέλουν όσο το δυνατό γρηγορότερα μία συμφωνία, καθώς το ατύχημα παραμονεύει και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Εκτιμούν ότι εάν υπάρξουν capital controls, το κόστος για την οικονομία θα είναι τεράστιο, ενώ μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και δύο χρόνια για την άρση τους, όπως συνέβη στην Κύπρο.