A- A+
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες ετοιμάζει η ΕΕ - Πλαφόν (;) στα ΑΤΜ
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το σχέδιο αυτό θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση οι ηγέτες αποτύχουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν το πως να διαχειριστούν τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην Ελλάδα και άλλα γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες απώλειες στους επενδυτές, αναφέρει η μία πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

Όριο αναλήψεων

Σε μία τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει έτοιμο ένα τέτοιο σχέδιο από το 2012, το οποίο επρόκειτο να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπήρξε μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις, προκειμένου να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, προέβλεπε ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης.

Κλειστές τράπεζες για 10 μέρες

Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα.

Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».

Παράλληλα, θα έμπαινε πλαφόν και στα εμβάσματα στο εξωτερικό, με το υπό συζήτηση όριο να είναι στις 3.000 ευρώ, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή για την κάλυψη αναγκών φοιτητών στο εξωτερικό.

Ειδικός μηχανισμός εγκρίσεων

Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα στηνόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός.

Αυτός ο μηχανισμός θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές.