A- A+
Μεγάλη παγίδα για όσους έχουν ως εισόδημα μόνο λίγα ευρώ τόκων - Κίνδυνος μεγάλου φόρου
Τον κίνδυνο να πληρώσουν φόρο λόγω των τεκμαρτών τους εισοδημάτων, με συντελεστή 26%, κινδυνεύουν φέτος όσοι έχουν ως εισόδημα μόνο λίγα ευρώ από τόκους καταθέσεων.

Σύμφωνα με το νέο κώδικα φορολογίας, όσοι δε διαθέτουν εισόδημα ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά από τόκους καταθέσεων ή ενοίκια, κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ εάν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους.

Αν το εισόδημα από τόκους ή ενοίκια είναι χαμηλότερο των τεκμαρτών εισοδημάτων που απορρέουν από ένα ακίνητο ή ένα αυτοκίνητο, τότε οι συγκεκριμένοι πολίτες θα φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επί της διαφοράς μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και τεκμαρτών εισοδημάτων θα πληρώσουν φόρο 26% και προκαταβολή 55% για το επόμενο έτος.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα ένα κάποιος εισέπραξε το 2014 100 ευρώ από τόκους καταθέσεις και δεν είχε κανένα άλλο εισόδημα, αλλά έχει στο όνομά του ένα ΙΧ 1.200 κ.ε. 4 ετών, τότε κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με υψηλό φόρο.

Τα τεκμαρτά του εισοδήματα ανέρχονται σε 7.000 ευρώ, 3.000 ευρώ αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης και 4.000 ευρώ για το ΙΧ.

Άρα ο πολίτης θα φορολογηθεί με 26% για τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτών και πραγματικών εισοδημάτων (7.000-100=6.900 ευρώ) και προκαταβολή 55%.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ανέρχεται σε 2.780,7 ευρώ, για πραγματικό εισόδημα από τόκους ύψους 100 ευρώ.

Εάν δεν υπήρχαν οι τόκοι, ο πολίτης δεν θα πλήρωνε καθόλου φόρο.