A- A+
Πρόταση σοκ των δανειστών για τον ΦΠΑ - Θέλουν δύο συντελεστές: 11% και 23%
Ασφυκτική πίεση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ασκούν οι θεσμοί στην κυβέρνηση, μετά την απόρριψη της πρότασής που προέβλεπε μόνους για χρήση καρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν την απλοποίηση του συστήματος ΦΠΑ με την καθιέρωση δύο συντελεστών: ενός μειωμένου, στο 11% ή 12% και ενός κανονικού στο 23%.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Τι επιβαρύνεται

Πρόκειται για μία πρόταση που όχι μόνο δεν ελαφραίνει το φόρο για κανένα προϊόν, αλλά επιβαρύνει σημαντικά τις τιμές σε μία σειρά από αγαθά που σήμερα βρίσκονται στο 6,5%.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα αυξηθεί η επιβάρυνση σε φάρμακα, βιβλία, ξενοδοχεία, ενώ δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή για όλα τα άλλα προϊόντα που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να υπάρξει μείωση στις τιμές είναι αυτή του κλάδου της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα μεταταχθεί στο 23%, αλλά στο 11% ή 12%.

Η αντιπρόταση της Ελλάδας

Μετά από την αντεπίθεση των δανειστών για το θέμα του ΦΠΑ, στην κυβέρνηση αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση σε πολλά προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά προτείνεται η διατήρηση τριών συντελεστών με τον υπερμειωμένο συντελεστή να αυξάνεται από το 6,5%, στο 7%, τον μειωμένο να αυξάνεται από το 13%, στο 14% και τον κανονικό να μειώνεται από το 23%, στο 22%.

Η πρόταση αυτή αντικρούεται από τους θεσμούς καθώς θεωρείται ότι δεν απλοποιεί το σύστημα (διατηρούνται τρεις συντελεστές), ενώ δεν επιτυγχάνεται και η προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων.