A- A+
Με φόρο 26% και προκαταβολή 55% κινδυνεύυν κάτοικοι εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις
Να πληρώσουν φόρο 26% και προκαταβολή 55% για πλασματικά εισοδήματα, κινδυνεύουν κάτοικοι εξωτερικού που υποβάλλουν δήλωση στην Ελλάδα. Τι άλλαξε φέτος.

Τον παραπάνω κίνδυνο αντιμετωπίζουν ομογενείς, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, που διαθέτουν σπίτια ή ΙΧ στην Ελλάδα, τα οποία δηλώνονται στην εφορία.

Η συγκεκραμένη κατηγορία φορολογουμένων θα πληρώσει φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων, ακόμη και εάν δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

Ο νέος κώδικας

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος αντιμετωπίζει το τεκμαρτό εισόδημα κάτοικων εξωτερικού ως εισόδημα προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με βάση το νέο κώδικα, κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν εργασία στην Ελλάδα αλλά έχουν λογαριασμούς καταθέσεων, κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα οφείλουν να υποβάλουν εφέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Σε αυτές τις δηλώσεις πρέπει να αναγράψουν υποχρεωτικά, ως μοναδικά πραγματικά εισοδήματα αποκτηθέντα στην Ελλάδα, τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους ακόμη και ανέρχονται σε μερικά ευρώ.

Η αξία των τεκμηρίων από την κατοικία και το ΙΧ θα λαμβάνεται ως εισόδημα από την εφορία και θα υπολογίζεται φόρος 26% και προκαταβολή 55% για την επόμενη χρονιά.

Οδηγός

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων εξωτερικού εξέδωσε επικαιροποιημένο οδηγό για φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Στον οδηγό αυτό καταγράφονται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, τα σημαντικότερα φορολογικά και τελωνειακά θέματα, και αναδεικνύονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.

Ειδικά για το πώς δικαιολογείται τυχόν διαφορά πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς και η αγορά περιουσιακών στοιχείων, ο οδηγός κατοίκων εξωτερικού αναφέρει πως αυτό γίνεται:

  • Με πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του στην Ελλάδα και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
  • Με χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα στην Ελλάδα.
  • Με χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.
  • Με εισαγωγή συναλλάγματος για το οποίο δεν απαιτείται δικαιολόγηση της απόκτησής του
  • Με δάνεια που έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη χρονολογία, στην Ελλάδα.
  • Με δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών στην Ελλάδα για την οποία η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.
  • Με ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από το φόρο στην Ελλάδα.