A- A+
Ακριβότερα τα στεγαστικά δάνεια – Πού υπάρχουν ευκαιρίες και ποιο επιτόκιο συμφέρει
Πιο ακριβά έχουν γίνει τα στεγαστικά δάνεια, λόγω των αυξήσεων σε σταθερά και κυμαινόμενα επιτόκια από τις τράπεζες, ενώ νέα επιβάρυνση σημειώθηκε και από την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς ΕΔΩ
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε αυξήσεις του κόστους δανεισμού στη στεγαστική πίστη, προσαρμόζοντάς το στα υψηλότερα διατραπεζικά επιτόκια euribor, τα οποία κινήθηκαν ανοδικά προεξοφλώντας την άνοδο του ευρωεπιτόκιου στο 1,25% στις αρχές Απριλίου.

Αυξήσεις καταγράφηκαν τόσο στα σταθερά, όσο και στα κυμαινόμενα επιτόκια, με τις τράπεζες να προχωρούν σε ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους (spreads) που προσθέτουν στους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς (ΕΚΤ, euribor), από τους οποίους εξαρτάται το τελικό επιτόκιο δανεισμού.

Πάντως παρά τις αναπροσαρμογές αυτές, υπάρχουν ακόμη ελκυστικά προγράμματα στην αγορά, αρκεί κάποιος να περάσει τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιούν οι τράπεζες όταν δέχονται αιτήματα για δανειοδότηση.

Ποιο επιτόκιο συμφέρει

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, στην καλύτερη περίπτωση το κυμαινόμενο επιτόκιο ξεκινά από το 3,15%, ενώ στην πλειονότητα των τραπεζών ξεπερνά το 4,30%.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών και τα επιτόκια του ευρώ αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, μέσα σε λίγους μήνες το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο θα διαμορφώνεται πάνω από το 5%.

Με δεδομένο ότι τα σταθερά επιτόκια 3ετίας ή 5ετίας κινούνται πέριξ του 5%, είναι προφανές ότι όσοι θέλουν να πάρουν σήμερα νέο δάνειο είναι προτιμότερο να επιλέξουν την ασφάλεια του σταθερού επιτοκίου.

Επιβαρύνσεις στα παλαιά δάνεια

Η αντίστοιχη επιλογή για όσους ήδη αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου εξαρτάται από το ύψος του spread που προστίθεται στο ευρωπαϊκό επιτόκιο με το οποίο είναι συνδεδεμένο το δάνειό τους.

Αν το spread διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1% - 1,5%, δηλαδή το τελικό επιτόκιο κυμαίνεται από 2,25% έως 2,75%, δε συμφέρει η άμεση μετατροπή του σε σταθερό, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει διπλασιασμός των τόκων.

Για να φτάσει το κυμαινόμενο επιτόκιό τους στο ύψος των σταθερών επιτοκίων, θα πρέπει το βασικό επιτόκιο του ευρώ να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 225 μονάδες, δηλαδή να φτάσει στο 3,5% από 1,25% σήμερα. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα, εκτός απροόπτου.

Στον αντίποδα, όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο πάνω από το 4%, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στη μετατροπή του σε σταθερό, ώστε να προλάβουν τις επερχόμενες νέες αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια.