A- A+
Χαρτονομίσματα €43 δισ. κυκλοφορούν ...ανάμεσά μας - Συνέχεια εκροών τον Απρίλιο
Χρήμα σε φυσική μορφή συνολικής αξίας 43 δισ. ευρώ κυκλοφορεί στην ελληνική οικονομία, ποσό αυξημένο κατά 13 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με πριν τις εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των μαζικών αναλήψεων στις οποίες προχώρησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και σήμερα οι καταθέτες, ως μέσο προστασίας έναντι του κινδύνου του Grexit λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Μέσα σε τέσσερις μήνες (Δεκέμβριος 2014 - Μάρτιος 2015) νοικοκυριά και επιχειρήσεις «σήκωσαν» περί τα 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά αναλήφθηκαν υπό τη μορφή μετρητών.

Θυρίδες και σεντούκια

Τα χρήματα αυτά έχουν αποθησαυριστεί σε τραπεζικές θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η αξία του χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία στα 43 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, ένα σημαντικό ποσοστό των εκροών, της τάξης του 20% - 25% περίπου κατευθύνθηκε στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ μόλις το 10% στάλθηκε με εμβάσματα στο εξωτερικό.

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα και με τα στοιχεία για την πορεία του ELA εκτιμάται ότι η μείωση των υπολοίπων έφτασε τα 5 δισ. ευρώ, στέλνοντας τις καταθέσεις κάτω από τα 135 δισ. ευρώ, σε χαμηλό 10 ετών.