A- A+
Κοντά σε συμφωνία για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ λίγο πάνω από το 15% - Τι φθηναίνει και τι ακριβαίνει
Κοντά σε συμφωνία για την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με ελάχιστες εξαιρέσεις βρίσκονται η κυβέρνηση με τους δανειστές. Τα προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος συντελεστής θα τοποθετηθεί σε επίπεδο λίγο πάνω από το 15%, ενδεχομένως στο 16%.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μετατόπιση προϊόντων από το μειωμένο συντελεστή 13% στο 16%, επιφέροντας μία αύξηση στην τιμή τους, ενώ μειώσεις θα επέλθουν σε πληθώρα καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών, λόγω της μείωσής του του ΦΠΑ από το 23% στο 13%.

Από την άλλη πλευρά, στο χαμηλό συντελεστή 6,5% αναμένεται να παραμείνουν φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων.

Τα προϊόντα

Εφόσον υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο, θα επέλθουν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Από το 23% στο 16% θα μειωθεί ο ΦΠΑ για τα ακόλουθα προϊόντα: είδη ένδυσης - υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά.

- Από το 13% στο 16% θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς,συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί.

- Τέλος στο 6,5% θα παραμείνει ο ΦΠΑ για φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων.