A- A+
Σόιμπλε και Κομισιόν μας γλύτωσαν από το bank run μετά το non paper του Μαξίμου
Καθησυχαστική σε σχέση με τις διαπραγματεύσες, κόντα στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου περί επικείμενης ρήξης, ήταν η Κομισιόν την Τετάρτη, γλυτώνοντας τα χειρότερα για τράπεζες.

Μάλιστα, εκτός από τις διαρροές υπήρξε και επίσημη κοινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη ανεπίσημη ενημέρωση του Μαξίμου, στην οποία η κυβέρνηση κατηγορούσε τους θεσμούς για μεταξύ τους ασυνεννοησία, ρίχνοντάς τους την ευθύνη για επικείμενη ρήξη.

Το κλίμα στην Ελλάδα μετά από αυτήν την εξέλιξη ήταν πολύ βαρύ, με τους τραπεζίτες να ανησυχούν για νέο μεγάλο κύμα εκροών καταθέσεων.

Ο κίνδυνος για τράπεζες

Την ίδια στιγμή, αυξημένος παρουσιαζόταν κι ο κίνδυνος από ξένα μέσα ενημέρωσης για επιβολή μέτρων περιορισμού της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι, τα μέτρα αυτά θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, εάν οι αποφάσεις λαμβάνονταν με αυστηρώς τεχνοκρατικά κριτήρια.

Ωστόσο, η ΕΚΤ θα περιμένει τη δήλωση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, από την οποία θα εξαρηθεί η στάση που θα κρατήσει.

Εάν δεν υπάρξει από το Συμβούλιο ξεκάθαρη δήλωση περί προόδου, η Ευρωτράπεζα θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα.

Ως εκ τούτου, η στιγμή αυτή ερχόταν πολύ κοντά μετά την ενημέρωση του Μαξίμου ότι δεν τα βρίσκουν με τους θεσμούς.

Η μεταστροφή

Κι ενώ όλα έδειχναν πως οδεύουμε στο «γκρεμό», ήλθε η σανίδα σωτηρίας από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πηγές της Κομισιόν που διέρρευσαν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι μία ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν ζημιά και για τη Γερμανία.

Πρόσθεσε πάντως ότι είναι λάθος να κατηγορείται η τρόικα, η Ευρώπη ή η Γερμανία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Όπως είπε, «πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά η βοήθεια πρέπει να βγάζει νόημα. Εάν στο τέλος της ημέρας τίποτα δεν αλλάζει, αυτό θα πλήξει μόνο τους Έλληνες».

Υπάρχει πρόοδος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάιζεμπλουμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπίν μετά τη συνάντησή τους, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Eurgroup επεσήμανε ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα προς επίλυση.

Δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστή τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Κομισιόν με τον κ. Τσίπρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες «έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Σύμφωνα με αυτήν , συζήτησαν κυρίως τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να είναι δίκαιη, δημοσιονομικά βιώσιμη και αποτελεσματική στο να αποτρέψει την φτώχεια των ηλικιωμένων.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν στον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληρούν τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group.

Σύγκλιση βλέπει η Κομισιόν

Στο μεταξύ νέα παράταση δύο ημερών λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινοτικές πηγές σημειώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος και πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ανάσα από Eurogroup

«Τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμαναν και πρόσθεσαν πως «το ποτήρι είναι μισογεμάτο».

Εξέφρασαν παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.

Με αυτήν την προϋπόθεση τουλάχιστον δε θα επιβληθούν περιοριστικα μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες...

Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ρήξη...