A- A+
Τακτοποιήθηκαν χρέη 1,92 δισ. ευρώ με τη ρύθμιση των 100 δόσεων - Οι προθεσμίες και η διαδικασία
Το ποσό των 1,92 δισ. ευρώ σε αρχικές οφειλές ρυθμίστηκε μέχρι και τις 30 Απριλίου μέσω του νέου νόμου των 100 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο.

Όπως ανακοινώθηκε, υποβλήθηκαν συνολικά 278 χιλ. αιτήσεις (93% από φυσικά πρόσωπα και 7% από νομικά) μέσα σε 13 ημέρες από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης των 100 δόσεων, με αρχικό ρυθμιζόμενο κεφάλαιο 1,92 δισ., στο οποίο αντιστοιχούν 280 εκατομμύρια προσαυξήσεις, δηλ. συνολικά 2,2 δισ.

Η συνολική καταβολή από εφάπαξ εξόφληση, μερική καταβολή ή και πρώτη δόση για τον Απρίλιο είναι 110 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 29 Απρίλη – για τις οποίες υπάρχει ενημέρωση από τις τράπεζες – έχουν εισπραχθεί 101 εκ. από αυτά.

Τα πλεονεκτήματα

Η ρύθμιση έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, που συνοψίζονται στη δυνατότητα καταβολής προκαταβολής με ισόποση απαλλαγή προσαυξήσεων, στη γενναιότερη μείωση προσαυξήσεων και τόκων, στη δυνατότητα ελάχιστης μηνιαίας καταβολής μικρότερου ποσού (από 50€ σε 20€) και στη μη περαιτέρω επιβάρυνση με τόκους, όταν το ποσό βασικής οφειλής δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

Αιτήσεις για τη ρύθμιση μπορούν να υποβληθούν έως και τις 26/5.

Σε αυτήν υπάγονται υποχρεωτικά βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1.3.2015.

Η χρυσή προκαταβολή

Σημειώνεται ότι μετά την παράταση που δόθηκε στη σχετική προθεσμία έως τις 26/5, είναι δυνατή η διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων μέσω της διαδικασίας της «χρυσής προκαταβολής».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό προκαταβολής δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ. Διαγράφεται από τις προσαυξήσεις ποσό ίσο με την προκαταβολή που καταβάλλεται.

Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές βεβαιωμένες σε περισσότερες της μίας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης και ληξιπρόθεσμες την 1η Μαρτίου το ελάχιστο ποσό προκαταβολής διαμορφώνεται σε 100 ευρώ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, έστω ένας οφειλέτης με χρέη ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.500 ευρώ είναι η βασική οφειλή και τα 1.500 ευρώ προσαυξήσεις.

Αν καταβάλει 1.000 ευρώ, τότε εκτός από τη μείωση του κύριου χρέους του στα 3.500 ευρώ, θα «σβήσουν» 1.000 ευρώ προσαυξήσεις, οι οποίες θα μειωθούν στα 500 ευρώ.

Το υπόλοιπο μετά την πληρωμή της προκαταβολής πέφτει στις 4.000 ευρώ (3.500 βασική οφειλή + 500 ευρώ προσαυξήσεις) και μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 100 δόσεις.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων

Το ποσό που απομένει ως οφειλή, μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 100 δόσεις, με την παροχής επιπλέον έκπτωσης επί των προσαυξήσεων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 26/5.

Συγκεκριμένα:

• Για εφάπαξ εξόφληση της οφειλής διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής

• από δύο έως και πέντε μηνιαίες δόσεις διαγραφή του 90% των προσαυξήσεων και των τόκων

• από έξι έως και δέκα μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων και των τόκων

• από ένδεκα έως και είκοσι μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 75%.

• από είκοσι μία έως και τριάντα μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 70%

• από τριάντα μία έως και σαράντα μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 65%.

• από σαράντα μία έως και πενήντα μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 60%

• από πενήντα μία έως και εξήντα μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 55%

• από εξήντα μία έως και εβδομήντα μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή από το 50%.

• από εβδομήντα μία έως και ογδόντα μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 45%

• από ογδόντα μία έως και ενενήντα μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 40%

• από ενενήντα μία έως και εκατό μηνιαίες δόσεις απαλλαγή από το 30%