A- A+
Το ΔΝΤ απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα - Βλέπει εκτροχιασμό
Με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα απειλεί πλέον ανοιχτά το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητας έχει εκτροχιάσει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα έχει πλέον ξεφύγει τόσο πολύ από την πορεία του προγράμματος που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει την κρίσιμη στήριξη του ΔΝΤ.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Ουάσιγκτον έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε γενναία διαγραφή του δημόσιου χρέους της χώρας, ώστε να είναι βιώσιμο, όρος απαραίτητος για τη συμμετοχή του Ταμείου σε προγράμματα διάσωσης.

Κίνδυνος για τη δόση

Εάν το ΔΝΤ σταματήσει την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, τότε δημιουργείται ένα κενό της τάξης των 15 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί έως και το 2016.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και για τις εκκρεμείς δόσεις των 7,2 δισ. ευρώ από τους θεσμούς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους, τα 3,5 δισ. ευρώ, οφείλονται από πέρυσι από το ΔΝΤ.

Τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωζώνη, ενώ τα 1,9 δισ. ευρώ αποτελούν επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.