A- A+
Τη μόνιμη έκθεση του ιστορικού αρχείου του ΤΤ εγκαινίασε η διοίκηση της Eurobank
Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πραγματοποίησε η διοίκηση της Eurobank, 115 χρόνια μετά τη θέσπισή του στην Ελλάδα.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1900-2015, Εκατόν δεκαπέντε χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία» και εγκαινιάστηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 115 χρόνων από την πρώτη θέσπιση ταχυδρομικού ταμιευτηρίου σε ελληνικό έδαφος, στην αυτόνομη, ακμάζουσα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, τότε Κρήτη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και συλλογικών φορέων, της ερευνητικής κοινότητας από τα επιστημονικά πεδία της ιστορίας, της οικονομικής ιστορίας και της αρχειονομίας καθώς και του προσωπικού της Eurobank συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου ΝΤΤ της Eurobank.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Η μόνιμη έκθεση βρίσκεται στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου διοίκησης του ΤΤ στην οδό Πεσμαζόγλου 2-6, στο οποίο έχει γίνει πλήρης ανακαίνιση, και περιλαμβάνει εκθέματα που χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες:

1. Ιστορικό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (θεσμικά κείμενα)

2. Προσφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία (αρχειακό υλικό, δημοσιεύματα, κείμενα-νόμοι, βιβλιάρια καταθέσεων, κουμπαράδες)

3. Αποταμίευση, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων (εκδόσεις και δημοσιεύματα, παλαιά ημερολόγια, παλαιά βιβλιάρια καταθέσεων, κ.ά.)

4. Διαχρονική εξέλιξη και πρόοδος (οικονομικά μεγέθη, ετήσιοι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί κλπ., παραστατική απεικόνιση κυριότερων σταθμών της δράσης του)

5. Η στέγαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (εικόνες, δημοσιεύματα και φωτογραφίες από τους χώρους στέγασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέχρι σήμερα)

6. Το προσωπικό (κανονισμοί-οργανισμοί προσωπικού, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό)

7. Ημερολόγια, δημόσια προβολή, εορτασμοί (ημερολόγια, διαφημιστικό υλικό, ατζέντες αναμνηστικές αφίσες και εκδόσεις).

Οι δηλώσεις

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού αρχείου χαρακτηρίζοντας χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης ανέφερε: «Ο υπερβολικός βαθμός εξάρτησης μιας χώρας από τις εισροές ξένων κεφαλαίων μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες, όπως μας δίδαξε η πρόσφατη κρίση στη χώρα μας. Η ισχυρή εθνική αποταμίευση συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον μιας χώρας, διασφαλίζοντας πόρους απαραίτητους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της οικονομίας ευρύτερα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα και πρόκληση να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε με τη σειρά μας τις νέες γενιές, στην αξία της δημιουργίας και της επαύξησης του εθνικού μας πλούτου.

Το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Eurobank γενικότερα, με το προσωπικό μας στην πρώτη γραμμή, είμαστε όλοι έτοιμοι να συμβάλουμε δυναμικά, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, στη νέα προσπάθεια ανάταξης και ανασυγκρότησης της χώρας μας. Να χρηματοδοτήσουμε την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας. Να πορευθούμε όλοι μαζί με σχέδιο, όραμα και δέσμευση την επόμενη μέρα, σε μια νέα εθνική πορεία προοπτικής και ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι η έκθεση των τεκμηρίων πιστοποιεί την στρατηγική απόφαση του ομίλου μας να προχωρήσει πάνω στο μοντέλο: «Μια Τράπεζα, δύο εμπορικά δίκτυα» και πρόσθεσε ότι:

«Η Τράπεζά μας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός παράδοσης, ιστορίας, δυναμισμού και καινοτομίας, καθώς προέρχεται από συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το καθένα συνέβαλλε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στη διαμόρφωση του σημερινού μας οργανισμού.

Η Τράπεζα Εργασίας διακρίθηκε για τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχτισε με τους πελάτες της, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ταυτίστηκε με την ελληνική αποταμίευση και η Eurobank με ό,τι πιο καινοτόμο και δυναμικό έχει να επιδείξει η ελληνική τραπεζική.

Σήμερα, η Eurobank διαθέτει και συνθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία αξιοποιεί και σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω προς όφελος της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, η οποία εκτιμώ ότι δε θα αργήσει να έρθει.

Με τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία ένα κομμάτι της οικονομικής και τραπεζικής ιστορίας του τόπου μας που καλύπτει εκατόν δεκαπέντε χρόνια από το 1900 έως το 2015.

Εντάσσουμε την προσφορά αυτή στο πλαίσιο των ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Eurobank, παρά την οικονομική στενότητα, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουν τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ως ελάχιστη ανταπόδοση προς της κοινωνία. Δράσεις που απαιτούν σεβασμό στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, υπευθυνότητα και σεμνότητα».

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός διευθυντής Marketing, Εταιρικής Επικοινωνίας και Πελατειακών Σχέσεων της Eurobank κ. Μιχάλης Βλασταράκης είπε:

«Η σημερινή έκθεση έχει οργανωθεί κατά βάση από το νεοσύστατο Τμήμα Ιστορικού Αρχείου της Eurobank, το οποίο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να κάνει σημαντική δουλειά, έχοντας θέσει φιλόδοξους στόχους για το μέλλον: να συγκεντρώσει, τακτοποιήσει, διαφυλάξει, και αξιοποιήσει, για την Τράπεζα και την κοινωνία, σε επιστημονική βάση και σύμφωνα με κανόνες και πρότυπα της διεθνούς αρχειονομίας, το συσσωρευμένο, πλούσιο πλέον, ιστορικό-τεκμηριωτικό υλικό της Τράπεζάς μας και του Ομίλου, το οποίο καλύπτει χρονικά πάνω από έναν αιώνα τραπεζικής ιστορίας της χώρας».