A- A+
Φόρος 15% - 20% για τη νομιμοποίηση καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες - Το σχέδιο
Σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για τη νομιμοποίηση καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, ήλθε η κυβέρνηση.

Το σχέδιο προβλέπει την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελβετία, το οποίο εάν πάει καλά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι καταθέτες θα πληρώνουν ένα φόρο της τάξης του 15% - 20% επί των καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και θα «καθαρίζουν».

Η διαδικασία

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί συζητήθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ.

Σύμφωνα με αυτήν, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια στους Έλληνες καταθέτες για τους οποίους οι τράπεζες στην Ελβετία γνωρίζουν πως διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ ή ότι είναι κάτοικοι ή υπήκοοι Ελλάδος.

Με την ειδοποίηση θα τους δίνεται προθεσμία λίγων μηνών για να δηλώσουν τα χρήματα που διατηρούν στην Ελβετία, τα οποία είναι «μαύρα».

Οι περιορισμοί

Σημειώνεται πάντως πως με όσα συζητήθηκαν την Τρίτη με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα λάβει κάποια προκαταβολή έναντι των καταθέσεων.

Οι καταθέτες θα τύχουν φορολογικής «αμνηστίας» με ένα χαμηλό κόστος, που δε θα ξεπερνά το 20%.

Εξάλλου, οι φορολογικοί έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ δεν θα «τρέξουν», καθώς οι Ελβετοί αρνούνται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ελεγχόμενους.