A- A+
Πώς σβήνει η εφορία το τέλος ακινήτων σε όσους καταλογίστηκε λανθασμένα
Διευκρινίσεις για τη βεβαίωση και είσπραξη ειδικών περιπτώσεων του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), όπως στους συνιδιοκτήτες ακινήτων, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνιδιοκτήτης στον οποίο έχει χρεωθεί όλο το χαράτσι οφείλει να προσέλθει στην εφορία και να προσκομίσει στοιχεία για το ποιοι είναι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες του ακινήτου και, μόνο με αυτό το τρόπο θα μπορέσει να διαγράψει το χρέος που του έχει καταλογιστεί.

Από τα αποδεικτικά έγγραφα πρέπει να προκύπτουν ο Α.Φ.Μ. ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο Α.Φ.Μ., καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίων ή επικαρπωτών του ακινήτου.

Η διαδικασία αίτησης

Με τα δικαιολογητικά αυτά υποβάλλεται η αίτηση για τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό Ε.Ε.Τ.Α. που να μην μπορεί να βεβαιωθεί.

Η παραπάνω διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώσεις στις οποίες το βεβαιωμένο Ε.Ε.Τ.Α. προέρχεται από παροχή ρεύματος που ηλεκτροδοτεί περισσότερες από μια αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προσκομιστούν τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία θα προκύπτουν:

  • Ο Α.Φ.Μ. ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο Α.Φ.Μ.
  • Τα ποσοστά ιδιοκτησίας του συνόλου των κυρίων ή επικαρπωτών των οριζόντιων ιδιοκτησιών

Στην περίπτωση κατά την οποία αρμόδιος Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. για τους υπόλοιπους κυρίους ή επικαρπωτές είναι άλλος από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. του κυρίου ή επικαρπωτή, στον οποίο βεβαιώθηκε το Ε.Ε.Τ.Α., ο τελευταίος διαβιβάζει τους χρηματικούς καταλόγους, που θα προέλθουν από τον επιμερισμό, στους αρμόδιους κατά περίπτωση Προϊσταμένους Δ.Ο.Υ..

Η διαγραφή του Ε.Ε.Τ.Α. από το πρόσωπο, στο οποίο βεβαιώθηκε στο σύνολό του το τέλος, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η υπόδειξη και παροχή των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων για το σύνολο των υπόχρεων.