A- A+
Πάνω από 4 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων τον Απρίλιο - Τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ αυξήσει το haircut
Επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων σημειώθηκε τον Απρίλιο στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν να αναπληρώσουν τις απώλειες μέσω του ELA.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα η μείωση των καταθέσεων έχει διαμορφωθεί πάνω από τα 32 δισ. ευρώ, οδηγώντας τα υπόλοιπα από τα 164 δισ. ευρώ στα 132 δισ. ευρώ.

Η επενδυτική τράπεζα, βάση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA, πως η μείωση των καταθέσεων έφτασε το Μάρτιο τα 3 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.

Τα περιθώρια δανεισμού

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές εντός της ΕΚΤ για λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί η έκθεση του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα.

Με βάση τα ενέχυρα που έχουν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες και του «κουρέματος» που επιβάλει επί αυτών η ΕΚΤ, ο εγχώριος κλάδος έχει σήμερα περιθώριο δανεισμού μέσω του ELA της τάξης των 40 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το ανώτατο όριο χρηματοδότησης, το οποίο δίδεται κατόπιν αποφάσεων του δ.σ. της ΕΚΤ και δεν είναι άμεσα προσβάσιμο.

Το haircut της ΕΚΤ

Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο δανεισμού έως και τα 75,5 δισ. ευρώ. Θεωρητικά, αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί έως και τα 115 δισ. ευρώ περίπου.

Εάν όμως η ΕΚΤ αποφασίσει να «κουρέψει» κατά 50% την αξία των ενεχύρων που δέχεται, τότε ο ELA θα έχει «οροφή» τα 85 δισ. ευρώ, μόλις 10 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυξάνονται σε μία τέτοια περίπτωση κατακόρυφα οι πιθανότητες επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.