A- A+
Ποιοι γλυτώνουν τον έξτρα φόρο 26% στις συναλλαγές με τρίτες χώρες - Νομοσχέδιο
«Φρένο» στη φορολόγηση των εταιρειών με χώρες ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος με 26% επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει περάσει από τη Βουλή, εφαρμόζεται συντελεστής φορολόγησης 26% επί κάθε δαπάνης σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να πιάσει τη φοροαποφυγή που επιτυγχάνεται με τη «μεταφορά» κερδών σε τρίτες χώρες, πχ. Βουλγαρία ή Κύπρος, με πολύ χαμηλούς συντελεστές φορολογίας για επιχειρήσεις.

Ωστόσο, με ένα τέτοιο υψηλό φόρο πλήττονται σημαντικά οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν χρήση τέτοιων μεθόδων. Σε αυτό το πρόβλημα δίνει λύσει το υπουργείο με σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με το σχέδιο, από το φόρο αυτό εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι κάνουν μια ηλεκτρονική δήλωση, δέκα μέρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία υπό προϋποθέσεις θα αποτελεί το διαβατήριο εξαίρεσης από το φόρο.

Μεταξύ των προϋποθέσεων να υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα διακίνησης τα οποία να πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και λήψης των αγαθών, η συναλλαγή να αφορά εισηγμένη επιχείρηση σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, ή να πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συναλλαγή αξίας έως 10.000 ευρώ.

Απευθείας, μετά την ηλεκτρονική δήλωση εξαιρούνται συναλλαγές για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό.

Εναλλακτικός τρόπος

Εναλλακτικά ο φόρος ακυρώνεται, επίσης με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης εφόσον ο φορολογούμενος δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια τα οποία πιστοποιούν αθροιστικά ότι υπάρχουν έγγραφες συμβάσεις έργου, ισολογισμοί, τελωνειακά έγγραφα, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας κ.α.

Στη δήλωση ο υπόχρεος γνωστοποιεί τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τη συναλλαγή, και πιο συγκεκριμένα το όνομα της αλλοδαπής εταιρείας, τον ΑΦΜ στη χώρα που δραστηριοποιείται, τη χώρα που βρίσκεται η έδρα της αλλοδαπής επιχείρησης, την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου ή του προτιμολογίου, την αξία της συναλλαγής, το είδος που αφορά, και δηλώνει ότι ο προμηθευτής δεν είναι συνδεμένο πρόσωπο με τον αγοραστή, ποιες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν (Α ή Β), καθώς και ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (τεκμήρια) τα οποία πιστοποιούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Όταν για τη συγκεκριμένη συναλλαγή προκύπτει από τη δήλωση του υπόχρεου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, τότε η συγκεκριμένη συναλλαγή εξαιρείται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δύναται να αναγνωρίσει τη δαπάνη.

Η προέγκριση της συναλλαγής δεν δεσμεύει οποιονδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο από τον οποίο ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα.

Τα χαρτιά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο μέχρι να παραγραφεί η υπόθεση, καθώς προβλέπεται ότι θα ακολουθούν εκ των υστέρων έλεγχοι.

Η πληρωμή του φόρου

Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει την παραπάνω ηλεκτρονική δήλωση, τότε επιβάλλεται. φόρος 26%, ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Αν υποβληθεί δήλωση αλλά κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, το 26% είναι απαιτητό στο τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η επιστροφή του προκαταβλητέου φόρου γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο προκαταβλητέος φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.