A- A+
Ντράγκι: Δεν προβλέπεται Grexit από τις ευρωπαϊκές συνθήκες - Επιστολή στην Ευρωβουλή
Αδύνατη είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες, υποστήριξε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του στην Ευρωβουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για τον αμετάκλητο χαρακτήρα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αμετάκλητο του νέου νομίσματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ότι η έξοδος κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη αποκλείεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Η επιστολή Ντράγκι

Απάντηση του κ. Draghi στην επιστολή υπ’ αριθ. (QZ-53):
Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Χρυσόγονε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 23 Μαρτίου 2015.

Τονίζω ότι ο αμετάκλητος χαρακτήρας του ευρώ είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται στις Συνθήκες.

Η επιτυχία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της Ευρωζώνης με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις σε ότι αφορά τις επιδιωκόμενες οικονομικές πολιτικές.

Η ΕΚΤ έχει λάβει εντολή από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρεί σταθερές τις τιμές, και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η εντολή αυτή εκπληρώνεται.

Το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ένα από τα μέτρα αυτά, τα οποία θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και θα επαναφέρουν το ποσοστό του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

Με εκτίμηση,
[Υπογραφή]
Mario Draghi