A- A+
Τα δίνει όλα το ΥΠΟΙΚ για να πιάσει τον ΦΠΑ - Επιστροφή μετρητών σε όλες τις αγορές με κάρτα
Επιστροφή μετρητών στους φορολογουμένους ως κίνητρο για τη χρήση των καρτών τους σε όλες τις συναλλαγές σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στο «κυνήγι» του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι συναλλαγές με κάρτα, χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη, θα αποφέρουν κέρδος στους καταναλωτές, το οποίο θα τους πιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενδεχομένως και κάθε μήνα, στον καταθετικό τους λογαριασμό.

Σύστημα επιβράβευσης

Το σχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο η τρόικα συμφωνεί, προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιβράβευσης των νοικοκυριών που θα επιλέξουν να πληρώσουν με «πλαστικό» χρήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα καταστεί υποχρεωτική η κατοχή τερματικών αποδοχής καρτών από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για την προμήθειά τους.

Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα μπορούν οπουδήποτε, ακόμη και για την πιο μικρή συναλλαγή, να πληρώνουν με την κάρτα τους.

Τα κίνητρα - Bonus

Όσοι λοιπόν επιλέξουν να βγάλουν την κάρτα από το πορτοφόλι τους θα κερδίζουν με τρεις τρόπους:

1) Επιστροφή μετρητών. Ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης στην οποία διενεργήθηκε η συναλλαγή, θα επιστρέφεται ένα ποσοστό της αξίας της στο λογαριασμό του καταναλωτή.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους πολίτες συγκεντρωτικά ανά τακτά διαστήματα, ενδεχομένως και κάθε μήνα.

Τα ποσοστά θα είναι υψηλότερα στις κατηγορίες επιχειρήσεων / ελεύθερων επαγγελματιών που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα φοροδιαφυγής, πχ. στους γιατρούς και χαμηλότερα στους λοιπούς κλάδους, πχ. τα σούπερ μάρκετ, όπου δεν τίθεται θέμα μη έκδοσης αποδείξεων.

2) Μείωση φόρου εισοδήματος. Οι καταναλωτές θα «χτίζουν» ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δηλαδή δεν θα υπάρχει ποινή για τη μη συλλογή αποδείξεων όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά για να μεγιστοποιήσει το αφορολόγητο όριο ο φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο ύψος συναλλαγών με κάρτα.

Έτσι, θα μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που συνεπάγεται η συγκέντρωση και φύλαξη των αποδείξεων.

Η τράπεζα θα χορηγεί στο τέλος της χρονιάς μία βεβαίωση για το ύψος των συναλλαγών που διενεργήθηκαν, η οποία θα χρησιμοποιείται για την ετήσια δήλωση των εισοδημάτων.

3) Διενέργεια κληρώσεων. Κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιεί δύο κληρώσεις στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι χρησιμοποίησαν την κάρτα τους.

Ο μοναδικός αριθμός κάθε συναλλαγής θα αποτελεί το λαχνό του φορολογούμενου για το διαγωνισμό που θα κληρώνει χρηματικά ποσά.