A- A+
Άνοιξε η ρύθμιση των 100 δόσεων - Τι ρυθμίζεται και τι διαγράφεται - Παράδειγμα
Ανοίγει την Παρασκευή η εφαρμογή στο Taxis μέσω της οποίας οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Μέσω αυτής παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής μέρους των προσαυξήσεων, ανάλογα με το ποσό που θα αποπληρωθεί για την αποπληρωμή της βασικής οφειλής.

Διαγραφή οφειλών

Οι οφειλέτες που θα πληρώσουν ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης (20 ευρώ), δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν.

Έστω ένας οφειλέτης με χρέη ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.500 ευρώ είναι η βασική οφειλή και τα 1.500 ευρώ προσαυξήσεις.

Αν καταβάλει 1.000 ευρώ, τότε θα «σβήσουν» 1.000 ευρώ προσαυξήσεις και μένει υπόλοιπο οφειλής 4.000 ευρώ που θα ρυθμιστεί σε έως 100 δόσεις.

Η διαδικασία

Κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής, ο οφειλέτης θα δηλώνει το ποσό που θα πληρώσει ως προκαταβολή.

Το ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής, σβήνεται το 100% των προσαυξήσεων.

Τι ρυθμίζεται

Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και όλα τα χρέη προς Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους –σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως– ενώ για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

Οσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σε αυτήν ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση, εφόσον τους συμφέρει.

Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.

Έρχεται παράταση

Εν τω μεταξύ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να δώσει παράταση ενός μήνα στην προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία της 27ης Απριλίου 2015 για τη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 27 Μαΐου.