A- A+
Μετριάστηκαν οι εκροές καταθέσεων το Μάρτιο - Περίπου 14 δισ. ευρώ «κρυμμένα» στην Ελλάδα
Σημαντική επιβράδυνση σημείωσαν το Μάρτιο οι εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των διοικήσεών τους σε στελέχη της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στα στελέχη του επενδυτικού οίκου που βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, οι αναλήψεις μετρητών και οι μεταφορές εκτός συστήματος περιορίστηκαν το Μάρτιο στα 2 - 3 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον, τα υπόλοιπα των καταθέσεων έχουν υποχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 28 δισ. ευρώ περίπου, στα επίπεδα των 135 δισ. ευρώ, που αποτελεί χαμηλό 10 ετών.

Γιατί αισιοδοξούν

Ωστόσο, οι τραπεζικές διοικήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες για το ρυθμό επιστροφής των ποσών αυτών εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση, λόγω της «φύσης» των εκροών.

Όπως είπαν στην αντιπροσωπεία της Goldman Sachs, περίπου οι μισές διαρροές έγιναν με αναλήψεις μετρητών, που βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες ή άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Άρα για λόγους ασφαλείας, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρχει γρήγορη επιστροφή των καταθέσεων αυτών στο γκισέ.