A- A+
Bloomberg: 10 δισ. ευρώ κρύβουν «κάτω από το στρώμα» οι Έλληνες - Ανάλυση με στοιχεία
Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζει ανάλυση που δημοσιεύει το Bloomberg, τα μετρητά που βρέθηκαν εκτός τραπεζικού συστήματος μετά τις εκλογές και δεν βρίσκονται σε φυσική μορφή.

«Φαίνεται ότι οι Έλληνες κρύβουν μετρητά κάτω από το στρώμα» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό των καταθέσεών τους», σημειώνει σε άρθρο του ο Lorcan Roche Kelly.

Που είναι τα λεφτά;

Και το ερώτημα είναι «πού είναι όλα αυτά τα χρήματα. «Τα έχουν μεταφέρει σε άλλες τράπεζες ή τα έχουν καταχωνιάσει κάτω από στρώματα και τα πλακάκια του μπάνιου», διερωτάται ο συντάκτης.

«Με μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος τείνουν προς το πρώτο σενάριο, καθώς ο δείκτης "τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία" δεν έχει σημειώσει κάποια κατακόρυφη άνοδο τους τελευταίους μήνες», τονίζει ο αρθρογράφος.

Ωστόσο προσθέτει πως αυτό το γράφημα δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια.

Πώς βγαίνουν τα 10 δισ.

Οι επιπλέον ταμειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας υπολογίζονται στην κατηγορία «καθαρές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την κατανομή των τραπεζογραμματίων του ευρώ εντός του Ευρωσυστήματος», αναφέρεται στο άρθρο.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, «τα επιπλέον μετρητά ήταν μηδενικά πριν από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2009.

Ανέβηκαν πάνω από 22 ευρώ δισ. ευρώ τους μήνες πριν από την πολιτική κρίση του 2012 και είχαν αρχίσει να μειώνονται σταθερά από τότε.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν η ελληνική πολιτική κρίση επανεμφανίστηκε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Μπορούμε τώρα να δούμε ξεκάθαρα ότι υπήρξε μια αύξηση 10 ευρώ δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά τους τρεις μήνες μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015», σημειώνει ο Lorcan Roche Kelly, εκτιμώντας ότι «αυτά τα χρήματα βρίσκονται κάτω από τα στρώματα».

Η εξέλιξη των μετρητών σε κυκλοφορία

Όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα που δημοσιεύει το Bloomberg, το σύνολο των μετρητών που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.