A- A+
Ντάιζεμπλουμ: Σενάριο Κύπρου με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων για Ελλάδα
Όλα τα σενάρια, ακόμη και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, όπως εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, έχει επεξεργαστεί η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Σε συνέντευξή του ολλανδικό ραδιόφωνο ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ τόνισε πως «η ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων ανάλογων με αυτών που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και, γενικότερα, να μην υπάρξει καμία διάσπαση της ευρωζώνης, αποτελεί βασική του προτεραιότητα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ευρωζώνη έχει φροντίσει να εξετάσει όλα τα σενάρια και κυρίως τις λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία.

Θύμισε Κύπρο

«Θυμηθείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες εκεί έκλεισαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων μέσα στη χώρα αλλά και έξω από αυτή τέθηκαν υπό διάφορους περιορισμούς» τόνισε ο Ντάιζεμπλουμ.

Επομένως, πρόσθεσε, «υπάρχουν διάφορα σενάρια, που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση και εξετάζονται».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, πέρασαν δύο εβδομάδες χωρίς να έχει γίνει τίποτε».