A- A+
UniCredit: Τα πράγματα έχουν ξεφύγει στην Αθήνα - Αν δεν αλλάξουν πάνε για Grexit
«Να ετοιμάζονται για έξοδο από την ευρωζώνη», εάν δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν με τους κανόνες, καλεί τους Έλληνες ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank Erik Nielsen.

«Πετάω την πετσέτα. Εάν δεν θέλουν (οι Έλληνες) να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες –και οι τελευταίες εβδομάδες δεν μου άφησαν πολλές ελπίδες- θα πρέπει να ετοιμαστούν να φύγουν», δηλώνει σχετικά ο Nielsen, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Και σας παρακαλώ να αξιολογήσετε πόσο δύσκολο ήταν να καταλήξει σε αυτό κάποιος βαθιά δεσμευμένος Ευρωπαίος όπως εγώ», τόνισε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και της Goldman Sachs Group.

Οι επιλογές Τσίπρα

Σύμφωνα με το σχετικό report, ο Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζει την επιλογή είτε να υπογράψει τις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται με αντάλλαγμα την βοήθεια ή να αποδεχθεί την ζωή εκτός ευρωζώνης και «σχεδόν την βέβαια κατάρρευση», της οικονομίας.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την πρώτη επιλογή, θα πρέπει να προετοιμαστεί για την δεύτερη επιλογή έτσι ώστε η έξοδος να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται», τόνισε, προτείνοντας την επιλογή των μεταρρυθμίσεων ή ρήξης να τεθεί στο εκλογικό σώμα.

Μέχρι χθες (Κυριακή), ο Nielsen ήταν πιο αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη. Μόλις τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση είχε παραδοθεί στην «πραγματικότητα» συμφωνώντας σε παραχωρήσεις για να διατηρηθεί σε τροχιά η διάσωση.

Διαχειρίσιμο το Grexit

Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πλέον «αρκετά ισχυρή» για να διαχειριστεί την αποχώρηση. Το να αφήσει να εκβιαστεί από ένα κράτος, μπορεί «κάλλιστα να είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτόν που θα προέλθει από την έξοδο μιας χώρας που το αποφάσισε η ίδια», έγραψε.

Μια ελεγχόμενη έξοδος θα απαιτούσε την μετατροπή των ομολόγων που βρίσκονται στο ευρώ, στη νέα δραχμή και την επιβολή capital controls.

Η κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών σε όλες τις ξένες υποχρεώσεις της και η οικονομία θα συρρικνωθεί 40%. Μπορεί να πάρει μια δεκαετία να σταθεροποιηθεί, και στο μεταξύ θα έχει προκαλέσει μαζική μετανάστευση.

«Ελπίζω ακόμη ότι η λογική θα επιστρέψει στην ελληνική πολιτική. Αλλά εάν όχι, η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να χαράξει μια γραμμή στην άμμο, και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει το συμπέρασμα, να ρωτήσει τον κόσμο, και να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες», δηλώνει ο Nielsen.