A- A+
Σε μόλις 3,5 δισ. ευρώ η «άμυνα» των τραπεζών μέσω του ELA για την αντιμετώπιση εκροών
Τη δυνατότητα δανεισμού επιπλέον 3,50 δισ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) έχουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες. Τι αποφάσισε η ΕΚΤ.

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε να αυξήσει το περιθώριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 600 εκατ. ευρώ στα 69,4 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 65,9 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έχουν περιθώριο δανεισμού επιπλέον 3,50 δισ. ευρώ από τον ELA προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέες εκροές καταθέσεων.

Οι περιορισμοί

Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες για την αγορά εντόκων γραμματίων, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΚΤ.

Εξάλλου, η ΕΚΤ συμφώνησε από εδώ και στο εξής να εξετάζει κάθε εβδομάδα έναντι των δύο εβδομάδων που ίσχυε μέχρι σήμερα, τα περιθώρια δανεισμού του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Το Φεβρουάριο, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η εξάρτηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος έφτασε τα 103,25 δισ. ευρώ.

Μέσα σε ένα μήνα οι τράπεζες δανείστηκαν 16 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες στη ρευστότητά τους.

Εκτιμάται ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους η καθαρή εκροή καταθέσεων προσέγγισε τα 25 δισ. ευρώ, οδηγώντας τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε χαμηλό 10 ετών.

Εκτίναξη του ELA

Από το ποσό αυτό, τα 64,64 δισ. ευρώ ελήφθηκαν από τον ELA και τα υπόλοιπα 38,61 δισ. ευρώ απευθείας από την ΕΚΤ.

Η αύξηση του ELA μέσα σε ένα μήνα κατά 60 δισ. ευρώ περίπου οφείλεται στο γεγονός ότι από τον περασμένο μήνα δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ τίτλοι που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Τα ενέχυρα αυτά θα ξαναγίνουν αποδεκτά μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε ...μνημόνιο. Έως τότε, ρευστότητα με το σταγονόμετρο.