A- A+
Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα - Το μήνυμα Ντράγκι, οι τρέλες της Αθήνας και η κατάρρευση
Συνθήκες ασφυξίας στην αγορά έχει προκαλέσει η ανεκδιήγητη στάση της κυβέρνησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χώρας από όλες τις ανοιχτές πηγές ...δωρεάν χρηματοδότησης.

Οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωτράπεζας στη Λευκωσία την Πέμπτη, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για τη χώρα μας.

Όσο η Ελλάδα δεν ολοκληρώνει την αξιολόγηση του προγράμματός της, θα μένει έξω από τις δράσεις παροχής ρευστότητας που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη (πλην Κύπρου).

Οι δύο πηγές

Ο λόγος γίνεται τόσο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, όσο και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ που ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα εργαλεία δανεισμού της ΕΚΤ λόγω του αποκλεισμού των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου από τα αποδεκτά ενέχυρα, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν την Ευρωτράπεζα τους κρατικούς τίτλους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αντλώντας ρευστότητα με ...μηδενικό επιτόκιο.

Κι ο λόγος του διπλού αυτού αποκλεισμού είναι ένας: Η ελληνική κυβέρνηση παίζει καθυστέρηση και δεν επιταχύνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης από τους εταίρους, για το οποίο έχει εξασφαλίσει τετράμηνη παράταση.

Τρώνε τα έτοιμα

Την ίδια στιγμή, για να τα βγάλει πέρα και να συνεχίσει να αποπληρώνει τους πιστωτές του το δημόσιο, εξαντλεί κάθε διαθέσιμο αποθεματικό, με κίνδυνο σε λίγο καιρό να «στραγγίσουν» όλα τα κρατικά ταμεία από μετρητά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρόσφατης έκδοσης εντόκων γραμματίων, η οποία καλύφθηκε αποκλειστικά εκ των έσω, μιας και οι ξένοι δεν ανανέωσαν τις θέσεις τους.

Αυτές καλύφθηκαν από διαθέσιμα που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι προφανές ότι προσπαθούν να μην οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία, κάνοντας χρήση κάθε δυνατής πηγής.

Κατάρρευση προ των πυλών

Ωστόσο, τα διαθέσιμα εξαντλούνται και είναι πιθανό σε μερικές εβδομάδες να μην είναι δυνατή η καταβολή μισθών και συντάξεων, χωρίς την εκταμίευση των δόσεων από τους ...θεσμούς (βλέπε τρόικα).

Οι οποίες δόσεις καθυστερούν επειδή η ελληνική πλευρά σφυρίζει αδιάφορα και δεν ολοκληρώνει την αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κι όλα αυτά με ποιο στόχο; Αυτό είναι το ερώτημα των αναλυτών. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική ή οδεύουμε στο γκρεμό ...έτσι, επειδή είναι άσχετοι αυτοί που έχουν αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Το μήνυμα Ντράγκι

Ο Ντράγκι το είπε ξεκάθαρα: «Μπορείτε να παίξετε μόνο με τους ισχύοντες κανόνες. Σταματήστε τα επικοινωνιακά τερτίπια και εξασφαλίστε τη χρηματοδότηση που σας προσφέρουμε. Είναι στο χέρι σας».

Στην κυβέρνηση το καταλαβαίνουν αυτό ή για να μην φανεί το πόσο γρήγορα επιστρέφουν στην πραγματικότητα θα συνεχίσουν τις ασυναρτησίες...

Ας ελπίσουμε για καλό της χώρας το πρώτο. Πριν είναι πολύ αργά και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής...