A- A+
Ντράγκι: Έτοιμη να βγει από το μνημόνιο η Κύπρος - Κι η Ελλάδα πάει ολοταχώς για νέο
Την ίδια ώρα που η Ελλάδα θα υπογράφει νέο μνημόνιο με τους δανειστές για να καλύψει τις ανάγκες της, η Κύπρος, σύμφωνα με το διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είναι με το ένα πόδι εκτός μνημονίου.

«Η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το Μνημόνιο πριν από την αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία του 2016», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται, γεγονός που αποκάλεσε «αξιοσημείωτο».

Μιλώντας μέσω διερμηνέα σε δείπνο που παρέθεσε στον ίδιο και στους Κεντρικούς Τραπεζίτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, καθώς η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.

Τα επόμενα βήματα

Χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα, είπε, για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ντράγκι έκανε αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος.

«Είναι σημαντικό ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά να βγει από το μνημόνιο πριν από το 2016 που λήγει το πρόγραμμα», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Οι κυπριακές αρχές χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα για την ομαλή λειτουργία του συστήματος», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Είπε ότι η συνεχής καθυστέρηση του νόμου των εκποιήσεων αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ενώ πρέπει να εφαρμοστεί και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.