A- A+
Ολοταχώς για νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ και μνημόνιο 3 - Έκτακτη σύσκεψη ΔΝΤ για Ελλάδα
Ολοταχώς για το τρίτο της Μνημόνιο και για δάνειο που μπορεί να φτάσει τα 30 δισ. ευρώ οδεύει η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» τόνισε σχετικά.

Νέα μέτρα από Αθήνα

Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.

Η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ μετά τις ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέξανδρου Φλαμπουράρη περί αιτήματος από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων κατά δύο μήνες, συγκλήθηκε στην Ουάσιγκτον έκτακτη σύσκεψη για τη χώρα μας.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ με την Ελλάδα στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πολλά μέλη του ΔΣ ζήτησαν ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με το MEGA, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στο τι συζητήθηκε.

Πάντως σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι «εμείς είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε αυτό το πράγμα ό,τι θέλει η Αθήνα», αλλά το ΜOU, δηλαδή το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει.

Ο λόγος για αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν είναι ότι «η Ευρώπη μας ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα άρα και να θέλαμε να μην υπάρχει μνημόνιο δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει το πλαίσιο, πρέπει να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα».