A- A+
Προθεσμιακές: Με τι επιτόκια θα γυρίσουν οι καταθέσεις
Δεν είναι διατεθειμένες οι τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών για να προσελκύσουν τις καταθέσεις που έφυγαν από το σύστημα το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποδόσεις των «κλειστών» καταθέσεων θα παραμένουν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη που χειρίζονται το θέμα, δεν είναι πλέον το επιτόκιο που μπορεί να επισπεύσει την απόφαση των καταθετών για επιστροφή των χρημάτων τους στις τράπεζες.

Το «παζάρι»

«Πέντε ή δέκα μονάδες δεν κάνουν τη διαφορά. Οι καταθέσεις θα παραμένουν εκτός όσο υπάρχει ο φόβος για μία νέα αντιπαράθεση με τους δανειστές» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, δεν αποκλείουν για μεγάλα ποσά, της τάξης τουλάχιστον των 50.000 ευρώ και άνω να υπάρχουν περιθώρια για ένα μίνι «παζάρι, το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να αυξήσει το τελικό επιτόκιο κατά 0,10%.

Από την άλλη πλευρά, στα προϊόντα «ραφιού», τα τυποποιημένα δηλαδή προγράμματα των τραπεζών, δεν αναμένονται μεταβολές στα επιτόκια το επόμενο διάστημα.

Οι αποδόσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και ένα έτος διαμορφώθηκε στο 1,82% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που καταγράφεται από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

Ανάλογη πορεία με τις καταθέσεις διάρκειας έως 12 μηνών ακολούθησαν και τα προϊόντα μεγαλύτερης ωρίμανσης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων διάρκειας 13 έως 24 μηνών έπεσε το Δεκέμβριο στο 1,71% από 1,78% ένα μήνα νωρίτερα.

Συγκρίνετε όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις