A- A+
Γερμανία: Η συμφωνία του 2012 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν ισχύει!
Νέος κόλαφος για την Αθήνα: Η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012 στο Eurogroup, έχει χάσει την ισχύ της.

Με την παραπάνω φράση ξεκινά η ανταπόκριση του Νίκου Χειλά για την εφημερίδα «Το Βήμα». Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στον Έλληνα δημοσιογράφο, «αυτό που ισχύει πλέον είναι η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής. Και σε αυτήν αναφέρεται ρητά, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου σε όλους τους δανειστές».

Η άρση της συμφωνίας του 2012 δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα, πρόσθεσε η πηγή, αυτή έχει όμως αρθεί εκ των πραγμάτων ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για παράταση από τον Γιάννη Βαρουφάκη στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Οι εκτιμήσεις του Βερολίνου

Στο Βερολίνο, οι εκτιμήσεις για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες.

Ο κοινός παρανομαστής τους είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε με πολύ υψηλό ρίσκο και έχασε.

«Αν συγκρίνετε το ντοκουμέντο της Τετάρτης (σ.σ.: 19 Φεβρουαρίου), που περιείχε πολλές παραχωρήσεις, με εκείνο της Παρασκευής, που παίρνει πίσω όχι μόνο τις νέες παραχωρήσεις, αλλά και παλιές, όπως εκείνη για ελάφρυνση του χρέους, θα καταλάβετε το μέγεθος των απωλειών. Με αποτέλεσμα, το παρατεταμένο πρόγραμμα να φαίνεται σκληρότερο από το αρχικό» συνόψιζε η πηγή.

Άπειροι Έλληνες

Οι απώλειες αυτές οφείλονται στην απειρία και «αφροσύνη» των ελλήνων διαπραγματευτών, που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των 18 άλλων υπουργών οικονομικών στο Eurogroup.

Ο κ.Βαρουφάκης προσπάθησε μεν με πολύ ευγλωττία και δεξιότητα να κάνει τα αδύνατα δυνατά στη συνεδρίαση της πρασμένης Τετάρτης, όμως ο Γιάννης Δραγασάκης, που παρευρισκόταν επίσης εκεί, τον «άδειασε» τελικά, σε συνεργία με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Δραγασάκης δεν είπε σχεδόν κουβέντα στη συνεδρίαση» θυμάται η πηγή. «Το μόνο που έκανε ήταν κάτι που δεν κάνει κανείς άλλος στο Eurogroup: Να τηλεφωνεί ακατάπαυστα – προφανώς με τον Τσίπρα».

Το αποτέλεσμα ήταν ένας απογοητευμένος Βαρουφάκης, που στην αποφασιστική συνεδρίαση της Παρασκευής αποδέχθηκε σχεδόν άφωνος το «μοιραίο».

Ραντεβού με την πραγματικότητα

«Το ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με την πραγματικότητα», που είχε προβλέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – συνέχισε η πηγή –, έγινε λοιπόν υπό τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. «Οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές είναι εξοργισμένοι από τις συνεχείς μεγαλοστομίες και υπαναχωρήσεις της Αθήνας» πρόσθεσε η πηγή.

Αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παράταση του προγράμματος την ερχόμενη Παρασκευή στη γερμανική Βουλή, παρόλο που ο αριθμός των βουλευτών που σκοπεύουν να την καταψηφίσουν ανεβαίνει συνεχώς και έχει φτάσει ήδη τους 35-40, κατά άλλες εκτιμήσεις μάλιστα τους 70.

Μάταια προσπαθούσε την Τετάρτη ο κ. Σόιμπλε, είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, είτε στις Επιτροπές Προϋπολογισμού και Ευρώπης να τους πείσει, να επανεξετάσουν τη στάση τους. Οι περισσότεροι έδειχναν αμετάπειστοι.

«Αν η Αθήνα συνεχίσει τις εμπρηστικές δηλώσεις της, τότε δεν αποκλείεται να δούμε και τη πλειοψηφία των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών να λέει „όχι“ τόσο στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος, όσο και στην εκπόνηση ενός τρίτου» τόνισε.