A- A+
Εγκρίθηκε από το Eurogroup η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης - Οι νέες δεσμεύσεις
Το «πράσινο φως» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβε η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Οι δεσμεύσεις για μέτρα.

Ο επόμενος σκόπελος είναι η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτό προβλέπεται. Μεταξύ άλλων είναι η Βουλή της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

Ωστόσο, μετά τη δρομολόγηση του θέματος από το Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα.

Η επιστολή

Στην επιστολή παρουσιάζονται οι κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς όμως συγκεκρκιμένη κοστολόγηση.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, το κείμενο που απεστάλη στην Κομισιόν και αναμένεται εκτός απροόπτου να πάρει την έγκριση των θεσμών μέσα στην ημέρα περιλαμβάνει 4 άξονες μεταρρυθμίσεων.

Στην επιστολή η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την δέσμευση για κατάθεση πλήρους καταλόγου στο τέλος Απριλίου αλλά και την δέσμευση να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύουν την δημοσιονομική βιωσιμότητα, την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι μεταρρυθμίσεις

Μεταξύ άλλων στην επιστολή γίνεται λόγος για:

• Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές. Δίδεται έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στον «εξορθολογισμό» της πολιτικής ΦΠΑ και των συντελεστών ώστε να μεγιστοποιούν τα έσοδα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Γίνεται σαφής αναφορά σε περιορισμό εξαιρέσεων και παράλογων μειώσεων. Γίνεται επίσης λόγος για κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση όπου χρειάζεται από κοινωνικές παροχές.

• Ασφαλιστικό. Ενοποίηση και εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη κινήτρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ειδικά σε τραπεζικό σύστημα και σε δημόσιο τομέα.

Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και σταδιακή κατάργηση των τελών υπερ τρίτων.

• Τράπεζες. Προώθηση ρύθμισης οφειλών που να κάνει διάκριση μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων έχουν αδυναμία να πληρώσουν.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Ελλάδα δεσμεύεται ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές και θα συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ θα λύσουν τα ζητήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως την κεφαλαιοποίησή τους και χωρίς τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης

• Ιδιωτικοποιήσεις. Δεσμεύονται να μην οπισθοχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τους διαγωνισμούς σε εξέλιξη ότι θα σεβαστούν τη διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο με τη διασφάλιση της παροχής βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους πολιτικής και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Σε όσες ιδιωτικοποιήσει δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, θα αναθεώρηση με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Κάθε νέα περίπτωση θα εξετάζεται.

Ενοοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Το Eurogroup -το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης- και κατά το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Jeroen Dijsselbloem, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Παροχές χωρίς ελλείμματα

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει πως η όποια κρατική δαπάνη για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" δεν θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό της.

Παράλληλα, η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την φορολογική τακτική της, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να αναθεωρήσει και να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες.

Επίσης, δεσμεύεται για τη μεταρρύθμιση των μισθών του δημοσίου τομέα χωρίς να μειωθεί το τρέχον επίπεδο μισθών και να διασφαλίσει ότι οι μισθολογικές δαπάνες δεν αυξάνονται.

Τονίζεται δε ότι το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΕ και τους άλλους θεσμούς.

Ακόμη, η ελληνική λίστα αναφέρει πως η Αθήνα θα υιοθετήσει σταδιακά μια νέα προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών, που περιλαμβάνει και την φιλοδοξία να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα δεσμεύεται να διαθέτει τράπεζες που διοικούνται με βάση τις θεμιτές τραπεζικές αρχές, ενώ επιβεβαιώνει το σχέδιο της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ότι η μάχη της για την ανακούφιση των περισσότερο πληγέντων, δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.