A- A+
Προϋπόθεση το τρίτο μνημόνιο για να επιστρέψουν καταθέσεις 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Επανεισροή κάποιων από τις καταθέσεις που έφυγαν το τελευταίο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες αναμένουν το επόμενο διάστημα οι διοικήσεις τους.

Θεωρούν ωστόσο ότι πρόκειται για μία μακρά διαδικασία, που προϋποθέτει τη βελτίωση του κλίματος και την προοπτική η Ελλάδα να τα βρει με τους εταίρους της στο τετράμηνο της παράτασης που εξασαφαλίστηκε μετά τη συμφωνία στο Eurοgroup.

«Εάν αρχίσουν τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, η επιστροφή των καταθέσεων θα είναι αργή. Αν διαφανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τα βρίσκει με την Ευρώπη, η άνοδος των υπολοίπων θα επιταχυνθεί» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Το τρίτο μνημόνιο

Εκτιμά de ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, εάν δεν υπάρξει κάποια νέα ρήξη με την ΕΕ είναι εφικτή η επιστροφή 4 - 5 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμφωνήσει το επόμενο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι η χώρα έχει συγκεκριμένο χρηματοδοτικό κενό να καλύψει και οι αγορές είναι κλειστές.

«Εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Δημοσίου και η κυβέρνηση υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, καταθέσεις έως και 10 δισ. ευρώ μπορεί να επιστρέψουν έως το τέλος του χρόνου.

Η επιστροφή

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως οι πρώτες καταθέσεις που θα επιστρέψουν, θα είναι αυτές που διέφυγαν σε φυσική μορφή και βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες και σε προσωπικές κρυψώνες.

Υπολογίζεται πως πρόκειται για χαρτονομίσματα αξίας 12 - 13 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά εκτιμάται πως θα τοποθετηθούν σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναληφθούν εάν τα πράγματα «στραβώσουν» ξανά για τη χώρα.

Ως προς τα κεφάλαια που έχουν σταλεί με εμβάσματα στο εξωτερικό, θα πρέπει να υπογραφεί νέο μνημόνιο για να επιστρέψουν, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

Οι εκροές έως τώρα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι εκροές καταθέσεων από τα τέλη Νοεμβρίου έως και την περασμένη Παρασκευή έφτασαν τα 23 - 24 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, 4 δισ. ευρώ «πέταξαν» το Δεκέμβριο με βάση επίσημα στοιχεία, ενώ κατ΄ εκτίμηση οι διαρροές του Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 12 δισ. ευρώ και του Φεβρουαρίου σε 8 δισ. ευρώ.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα η απώλεια ρευστότητας μέσω των καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες κινήθηκε στα επίπεδα των 3 - 3,5 δισ. ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας για την κατάληξη του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.