A- A+
Στο παρά 5' γλύτωσαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι τράπεζες - Τι διαρρέει η ΕΚΤ
Δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής, επισημαίνουν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο Eurogroup το «φάντασμα» της Κύπρου όταν πριν από δύο χρόνια στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί και όρια στις αναλήψεις, είχε αρχίσει να πλανάται πάνω από την Αθήνα.

Πώς τη γλυτώσαμε

Το ατύχημα αποφεύχθηκε. Πηγές της Ευρωτράπεζας λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup για επέκταση τεσσάρων μηνών στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωναν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι πλέον «εκτός συζήτησης».

Επιπλέον, τόνιζαν πως είναι σημαντικά για την Ελλάδα το γεγονός ότι τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης παραμένουν διαθέσιμα, παρ΄ ότι επιστρέφονται στον ESM.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ, «στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο σε περίπτωση ατυχημάτων τα χρήματα είναι διαθέσιμα για αυτό το σκοπό, μετά από αίτημα του νέου επόπτη του συστήματος, του SSM».

Ανάσα για καταθέσεις

Μάλιστα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει έτοιμοι να άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ενεχύρων από το μηχανισμό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, εφόσον ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα για την παράταση του προγράμματος και υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις για θετική ολοκλήρωσή του.

Το γεγονός αυτό παρέχει μία σημαντική ανάσα στη ρευστότητα του συστήματος.

Από τη μία πλευρά, εκτιμάται ότι θα σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ και από την άλλη θα μπορεί να δοθεί επαρκής γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στο ζήτημα της ρευστότητας.