A- A+
Reuters: Όλα θυμίζουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2013 στην Κύπρο...
Τις ομοιότητες του τρέχοντος τριημέρου για την Ελλάδα, με την Καθαρά Δευτέρα του 2013 στην Κύπρο, όταν «κουρεύτηκαν» οι καταθέσεις, περιγράφει το Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι καταθέσεις κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες και τρεις διαφορετικές πηγές του Reuters κατατείνουν στο συμπέρασμα πως τις τελευταίες δύο ημέρες έχει φύγει περίπου 1 δισ. ευρώ από τους καταθετικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τωρινές εκροές έφτασαν στο επίπεδο προ των εκλογών.

Ο φόβος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οδήγησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη τους καταθέτες σε άτακτη «αποχώρηση» των καταθέσεών τους από τις τράπεζες (500 εκατομμύρια την Τετάρτη και άλλα τόσα την Πέμπτη).

Η εμπερία της Κύπρου

Με την Αθήνα να δυσκολεύεται να διασφαλίσει μια νέα συμφωνία με την Ευρωζώνη πριν από την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος (28 Φεβρουαρίου), οι Έλληνες εμφανίζονται αρκετά νευρικοί ενόψει του τριημέρου, σημειώνει το Reuters.

Και τονίζει πως όλα θυμίζουν το αντίστοιχο τριήμερο της Κύπρου το 2013, όταν επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων στη Μεγαλόνησο.

Αυτή, μάλιστα, η ταύτιση έγινε από Έλληνα τραπεζίτη που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Οι διαφορές

«Οι καταθέτες φέρνουν στο μυαλό τους το τριήμερο της Κύπρου, αν και εκείνη η κρίση ήταν διαφορετική καθώς είχε να κάνει με την κατάρρευση μιας τράπεζας».

Σύμφωνα με άλλο τραπεζίτη, «έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα προ των εκλογών. Τις τελευταίες δύο ημέρες έχει φύγει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από καταθέσεις».

Η αιμορραγία των τραπεζών λόγω των εκροών είναι κοντά στο χειρότερο επίπεδο του Ιανουαρίου, όπου υπολογίζεται ότι είχαν φύγει περίπου 12 δισ. ευρώ. Μια πορεία που είχε ανακοπεί τον Φεβρουάριο και αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες.

Θυρίδες και σεντούκια

Σύμφωνα με το Reuters, οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους και τα βάζουν σε θυρίδες ή τα κρύβουν στα σπίτια τους, ενώ άλλοι μεταφέρουν τα χρήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ενός τραπεζίτη, μετά και την τελευταία μικρή ενίσχυση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες (3,3 δισ. ευρώ).

Σημειώνει πως αυτό το ποσό θα καλύψει τις τραπεζικές ανάγκες για μια εβδομάδα.

Κύπρος, 2013

Ας σημειωθεί ότι σε ένα έκτακτο Eurogroup ξεκίνησε και το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ηταν 13 Μαρτίου 2013 και τη σύγκληση του έκτακτου Eurogroup για την Κύπρο ανακοίνωσε στο twitter του ο γνωστός μας Jeroen Dijsselbloem.

Η συνεδρίαση θα ξεκινούσε στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου), ανέφερε τότε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ηταν τριήμερο Καθαράς Δευτέρας...