A- A+
Η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ μέσω ELA - Συνέχεια εκροών
Στην αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην συνεδρίασή της την Τετάρτη.

Πλέον, το όριο δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης από την Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώνεται στα 68,3 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά αυτή την εβδομάδα.

Η αποτυχία συμφωνίας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας προκάλεσε νέων κύμα αναλήψεων, καθιστώντας απαραίτητη την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα για να καλυφθούν οι απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από το δ.σ. της ΕΚΤ την αύξηση του ορίου του ELA κατά 10 δισ. ευρώ, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Όλοι πλέον ευελπιστούν σε μία συμφωνία Ευρώπης - Ελλάδας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να επεκταθεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της χώρας και να μπορεί η ΕΚΤ βάση του καταστατικού της να συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.