A- A+
Στο Μάριο Ντράγκι στραμμένα τα βλέμματα - Ο κίνδυνος περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων
Προειδοποίηση στο Eurogroup ότι η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα επιδεινώνεται ταχέως απεύθυνε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, δήλωσε ότι ο κ. Ντράγκι δεν είπε πότε η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να κόψει τη στήριξη ρευστότητας προς την Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά «ήταν σαφές από όσα είπε ότι αυτό είναι πλέον ένα ζήτημα».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Τετάρτη, προκειμένου να ανανεώσει τον ELA ύψους 65 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Τι θα γίνει με ELA

Για κλίμα ρήξης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης κάνει λόγο το Bloomberg, μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup και το «τελεσίγραφο» του Dijsselbloem προς την Αθήνα.

Ειδικότερα, το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει πως το Eurοgroup καθιστά σαφές πως δεν διαπραγματεύεται το πρόγραμμα, εφόσον δεν υπάρξει παράταση του μνημονίου.

«Η Αθήνα φαίνεται πρόθυμη να αναμένει το Eurogroup. Όμως, αυτή είναι μία επικίνδυνη στρατηγική» εκτιμά το Bloomberg.

Όρια στα ΑΤΜ

Όπως εξηγεί, η Ελλάδα όσο περιμένει, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση της εγχώριας οικονομίας. Ήδη, προσθέτει, οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις, καθώς η ρευστότητά τους εδράζεται πλήρως στο ELA.

«Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία θα οδηγήσει σε τάχιστη αύξηση του ρυθμού εκροών από τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να εξαναγκαστεί να διακόψει το ELA» προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

«Αυτό συνεπάγει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» καταλήγει το Bloomberg. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν όρια στις αναλήψεις ΑΤΜ και στην αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό.