A- A+
Reuters: Κακή εξέλιξη το «ναυάγιο» στο Eurogroup - Συνέχεια των εκροών αναμένει τραπεζίτης
Κακές εξελίξεις για τις αγορές και τις τράπεζες προοιωνίζει η στάση που τήρησε η Ελλάδα στο Eurogroup, σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου τραπεζίτη στο Reuters.

«Είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τις τράπεζες. Οι εκροές θα συνεχιστούν. Χάνουμε 400-500 εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα και αυτό σημαίνει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια τη βδομάδα» τόνισε το τραπεζικό στέλεχος που τήρησε την ανωνυμία του.

Προέβλεψε δε πως την Τρίτη θα υπάρξει πίεση στις μετοχές και στις αποδόσεις των ομολόγων.

Αποφάσεις από ΕΚΤ

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει το δ.σ. της ΕΚΤ προκειμένου να ανανεώσει την έγκρισή της για τη χρησιμοποίηση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.

Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την αύξηση του πλαφόν του συγκεκριμένου έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκροές που συνεχίζονται και μετά τις εκλογές.

Εάν όμως υπάρξει πανικός, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, δε χρειάζεται παρά μόνο μία ημέρα για να τεθούν περιορισμοί στις αναλήψεις.

Οι κίνδυνοι

Από τη μία πλευρά, η ΕΚΤ μπορεί να θέσει πλαφόν στη χρήση του ELA, γεγονός που θα οδηγούσε στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλες πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα τέλη του 2014 η ΤτΕ είχε εφοδιαστεί με χαρτονομίσματα ύψους 35 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τις περιόδου που θα ακολουθούσε.

Είναι βέβαιο πως ένα κομμάτι από αυτό το ποσό βρίσκεται ήδη εκτός συστήματος, λόγω της υψηλής ζήτησης για χρήμα σε φυσική μορφή από τους καταθέτες τον τελευταίο μήνα.

Το Plan Β

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποκαλύψει το σχεδιασμό ενός plan Β σε περίπτωση τραπεζικού πανικού.

Όπως είχε τονίσει τότε, ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε «μερικά από αυτά που είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν».

Συγκεκριμένα, «δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνο ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα». Σημειώνεται πως στην Κύπρο το όριο αυτό ήταν στα 300 ευρώ από τα ΑΤΜs.