A- A+
ΕΚΤ: Στα 65 δισ. ευρώ ο ELA για να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων
Την αύξηση της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα μέσω του μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, στα 65 δισ. ευρώ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών της Εύρωζώνης. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η διευκόλυνση αυτή δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αναπληρωθούν οι εκροές καταθέσεων που συνεχίζονται και μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίπεδα των καταθέσεων στην ελληνική αγορά έχουν υποχωρήσει χαμηλό 10 έτων, χαμηλότερα από τα 148 δισ. ευρώ.

Οι κίνδυνοι

Το Reuters σημειώνει ότι ο ELA είναι κρίσιμος για την τύχη των τραπεζών στην Ελλάδα, και με τη σειρά του για την τύχη της ίδιας της χώρας, μετά την απόφαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις ρευστότητας που διενεργεί.

Αν και η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει τον τελικό λόγο στα πράξεις του ELA οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου, αν και τα 25 μέλη του είναι ελεύθερα να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις ανά πάσα στιγμή.

Ασφυξία στην Ελλάδα

Επειδή υπάρχει πάντοτε ένα πλαφόν στον ELA, υπάρχει συγκεκριμένο όριο εκροών που μπορούν να αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες.

Αν τα περιθώρια δανεισμού από τον ELA εξαντληθούν, τότε η μόνη λύση, δεδομένου πως δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης είναι να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Όπως δηλαδή συνέβη και στην Κύπρο, με στόχο να περιοριστούν οι διαρροές καταθέσεων και να παραμείνει ζωντανό έστω και τεχνητά το τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια, σε μία τέτοια περίτπωση οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες, λόγω του πλήγματος στην εμπιστοσύνη.