A- A+
ΕΚΤ: Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες λόγω διακοπής του ELA
Δεν υπάρχει κίνδυνος αφερεγγυότητας προς το παρόν για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, ωστόσο τονίζει πως υπάρχει το ρίσκο διακοπής του ELA.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt το μέλη της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας Bostjan Jazbec σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές τράπεζες «προς το παρόν» δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο αφερεγγυότητας, ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διακοπής της ρευστότητας από τον ELA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αποφάσεις για τον ELA επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες. Επί του παρόντος, η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν κινδυνεύει».

Ερωτηθείς ωστόσο, αν θα μπορούσε να υπάρξει μία κατάσταση, όπου η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε ότι «υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος. Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να την παρακολουθούμε τόσο στενά».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως «οι ελληνικές τράπεζες και η κεντρική τράπεζα θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».