A- A+
Το Plan B της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τράπεζες σε περίπτωση πανικού - Όριο στις αναλήψεις
Περιορισμούς στις αναλήψεις κεφαλαίων θα αναγκαστεί να επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπτωση που επικρατήσει πανικός στις τάξεις των καταθετών το επόμενο διάστημα.

Με το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους να μην μπορεί να αποκλειστεί, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τους τέσσερις συστημικούς ομίλους παραμένουν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση κάθε ακραίου ...φαινομένου.

Ελεγχόμενη κατάσταση

Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, παρά τις εκροές της τάξης των 15 - 17 δισ. ευρώ που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, είτε πρόκειται για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ ή για χρηματοδότηση μέσω του ELA, αλλά και το απόθεμα χαρτονομισμάτων που υπάρχει στη Ελλάδα, διασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος.

Εάν όμως υπάρξει πανικός, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, δε χρειάζεται παρά μόνο μία ημέρα για να τεθούν περιορισμοί στις αναλήψεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα τέλη του 2014 η ΤτΕ είχε εφοδιαστεί με χαρτονομίσματα ύψους 35 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τις περιόδου που θα ακολουθούσε.

Είναι βέβαιο πως ένα κομμάτι από αυτό το ποσό βρίσκεται ήδη εκτός συστήματος, λόγω της υψηλής ζήτησης για χρήμα σε φυσική μορφή από τους καταθέτες τον τελευταίο μήνα.

Το Plan Β

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποκαλύψει το σχεδιασμό ενός plan Β σε περίπτωση τραπεζικού πανικού.

Όπως είχε τονίσει τότε, ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε «μερικά από αυτά που είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν».

Συγκεκριμένα, «δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνο ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα». Σημειώνεται πως στην Κύπρο το όριο αυτό ήταν στα 300 ευρώ από τα ΑΤΜs.