A- A+
MarketWatch: Στη Γερμανία μεταφέρουν τα λεφτά τους οι Έλληνες για να τα σώσουν
Ραγδαία αύξηση σημειώνουν οι εισροές κεφαλαίων στη Γερμανία από χώρες της Ευρωζώνης και ειδικά από την Ελλάδα, σύμφωνα με το MarketWatch.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που το πολιτικό κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας γίνεται όλο και πιο ψυχρό από τις ελληνικές εκλογές και μετά, η σχέση χρήματος μεταξύ των δυο χωρών αναθερμαίνεται.

Επικαλούμενο τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έγιναν γνωστά την Παρασκευή, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εισροές κεφαλαίων στην Γερμανία από χώρες της ευρωζώνης και ειδικά από την Ελλάδα παρουσίασαν ραγδαία αύξηση.

Τα ποσά που έφυγαν

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Bundesbank για το αποκαλούμενο και ώς “Target 2” - διασυνοριακό σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων της ευρωζώνης - 54 δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν στην Γερμανία τον τελευταίο μήνα, το μεγαλύτερο ποσό από τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012.

Δια μέσω αυτού του συστήματος, τα κεφάλαια δεν μεταφέρονται στην φυσική τους μορφή αλλά οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης δημιουργούν μεταξύ τους απαιτήσεις ή υποχρεώσεις.

Η αβεβαιότητα για τα οικονομικά της Ελλάδας κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας, ταξίδεψαν στην Ευρώπη στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν στήριξη για μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Επιδείνωση μετά τα τετ-α-τετ

Ωστόσο μετά τις επισκέψεις σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι κοντά σε μία κατάληξη για το πρόγραμμα διάσωσής της.

Οι ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις του Ελληνικού χρέους έχουν ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχουν συμβάλει στις εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τον Timo del Carpio, Ευρωπαίο οικονομολόγο της RBC Capital Markets.

Όπως δήλωσε οι εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα αυξάνονται από τα μέσα του προηγούμενου έτους με το παθητικό να αγγίζει τα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια το Δεκέμβριο. Τα αναλυτικά στοιχεία του Ιανουαρίου δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Διαβάστε επίσης

* Απίστευτο ρεπορτάζ του Bloomberg: Πού κρύβουν τα λεφτά τους οι Έλληνες