A- A+
Με μέτρα αλά Κύπρο απειλεί την Ελλάδα η Γερμανία μετά τον αποκλεισμό από τα δάνεια της ΕΚΤ
Να κάνει την Ελλάδα ...Κύπρο, ως προς την κίνηση των κεφαλαίων, απείλησε ανοιχτά την κυβέρνηση ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. Αποκλεισμός από τα δάνεια της ΕΚΤ.

Την Τετάρτη το βράδυ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε την απόφαση ότι από τις 11 Φεβρουαρίου δε θα κάνει αποδεκτούς τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η απόφαση

Πρόκειται για ενέχυρα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, η αποδοχή των οποίων έληγε κανονικά στις 28 Φεβρουαρίου. Μέσω αυτών των τίτλων, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται περί τα 20 δισ. ευρώ.

Από τις 11/2 για να αντλούν το ποσό αυτό θα πρέπει να απευθύνονται στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), για τον οποίο έχει ήδη δοθεί έγκριση από το δ.σ. της ΕΚΤ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει κάτι ως προς το ύψος της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα, αλλά ως προς το κόστος, το οποίο είναι υψηλότερο κατά 1,50% σε ετήσια βάση μέσω της ΤτΕ.

Απειλή για ...Κύπρο

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν τόνισε πως ο μηχανισμός ELA είναι έκτακτος και κάλεσε την ΕΚΤ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η χρήση του ELA δεν μπορεί να είναι απεριόριστη, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν σαφή όρια, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα που έχει.

Εάν περάσει η πρόταση αυτή, τότε οι ελληνικές τράπεζες δε θα μπορούν να αναπληρώσουν μέσω της ΤτΕ απεριόριστες εκροές καταθέσεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν ασκηθούν πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη των απωλειών, τότε οδηγούμαστε αναγκαστικά στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Δηλαδή Κύπρος... χωρίς το «κούρεμα»: Με περιορισμό στις αναλήψεις και στην κίνηση των κεφαλαίων.