A- A+
Απίστευτο ρεπορτάζ του Bloomberg: Πού κρύβουν τα λεφτά τους οι Έλληνες
Στις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, υπό τον φόβο σύγκρουσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.

Επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τις ελληνικές τράπεζες έχουν φύγει καταθέσεις άνω των 15 δισ. ευρώ, με τα 11 δισ. ευρώ να αποσύρονται εντός του Ιανουαρίου.

Μάλιστα το Bloomberg επικαλείται τη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί, του Γιώργου Καράβελα, ο οποίος αναφέρει:

«Ένας πελάτης μιλούσε στο τηλέφωνο και είπε ότι απέσυρε από την τράπεζα 25.000 ευρώ, τα οποία έκρυψε κάτω από τα πλακάκια του μπάνιου. Ένας άλλος έβγαλε τα χρήματα και τα έκρυψε στον κήπο. Ένας άλλος τα έκρυψε σε ένα κουτί στο air condition στο μπαλκόνι του».

«Δεν τους κατηγορώ, προφανώς είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά», αναφέρει.

Μαραθώνιος εκροών

Όπως σχολιάζει ο Wolfango Piccoli, διευθυντής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, οι συζητήσεις με τους δανειστές θα είναι μια μακρά διαδικασία, άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επιπλέον πίεση στις καταθέσεις.

Ο Ανδρέας Κούτρας, διευθυντικό στέλεχος της In Touch Capital Markets., τονίζει ότι η ιστορία των ελληνικών καταθέσεων δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ''φυγή'' κεφαλαίων αλλά ''μαραθώνιος'', καθώς οι περισσότεροι έχουν βγάλει τα χρήματά τους και υπάρχουν λίγοι λογαριασμοί που ξεπερνούν τα 100 χιλ. ευρώ.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου τον Φεβρουάριου του 2012, όταν ως υπουργός Οικονομικών τότε είχε αναφέρει οι Έλληνες κρύβουν τα χρήματά τους στα στρώματα.