A- A+
Μπλόκο ΕΚΤ στην πρόταση της Αθήνας για έξτρα έντοκα 10 δισ. ευρώ - Χωρίς στήριξη από 1/3
Χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση μετά τις 28/2 επιλέγει να αφήσει την Αθήνα η ΕΚΤ, η οποία φέρεται να μην κάνει δεκτό το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για αύξηση των εντόκων γραμματίων.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ΕΚΤ αντιστέκεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει η Αθήνα να αντλήσει 10 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες.

Αλλά η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση του χρέους. Δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο των 15 δισ. ευρώ στην έκδοση εντόκων κατά το αιτούμενο ποσό των 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις.

Χωρίς χρηματοδότηση

Χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και η ΕΚΤ.

Το αίτημα του κ. Βαρουφάκη σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Pierre Moscovici στην συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.