A- A+
Βρυξέλλες: Οι προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος απλά δεν γίνονται - Reuters
Άμεση ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών στις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, οι οποίες ...απορρίπτονται.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικώνγια ανταλλαγή ομολόγων δεν έτυχε θερμής υποδοχής από αξιωματούχους της ευρωζώνης.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον επιφυλακτικές» δήλωσε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «υπάρχει η ανησυχία πως είναι ακόμα ένα κόλπο για να γίνει κούρεμα».

Νομικά προβλήματα

Αξιωματούχοι τόνισαν στο Reuters πως δεν υπάρχει διάθεση για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Ο Βαρουφάκης είναι έξυπνος αλλά υποτιμά τα προβλήματα και τα νομικά περιθώρια της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Και πρόσθεσαν πως η πρόταση εκτός από νομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και πολλές πρακτικές δυσκολίες.

Τα περί ρήτρα ανάπτυξης

«Με την επιφύλαξη πως δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για να αξιολογήσουμε σωστά την ιδέα, δεν βλέπω μεγάλη διάθεση για αυτήν και πιθανότατα αρκετές πρακτικές δυσκολίες» τόνισε τρίτος αξιωματούχος.

Και συμπλήρωσε: «κατ' αρχήν, ποιο θα είναι το όριο στον ρυθμό της ανάπτυξης για τα ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ; Θα βασίζεται σε προβλέψεις - πιθανότατα όχι - ή σε στοιχεία; Τι θα συμβεί αν το νούμερο αναθεωρηθεί αργότερα προς τα πάνω ή κάτω, όπως μπορεί να συμβεί;» επισήμανε.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστήριξαν πως η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει να έχει στην κατοχή της ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ή χωρίς λήξη.

Και τέταρτος αξιωματούχος έδωσε τη χαριστική βολή: «Το ένστικτο μου μού λέει πως αυτό δεν γίνεται. Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά, αν είναι το μόνο που μπορεί να προτείνει η Ελλάδα».