A- A+
Reuters: Οι ελληνικές καταθέσεις μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης - Οι ομοιότητες με Κύπρο
Άρθρο με ...πολλαπλά μηνύματα για τις καταθέσεις, την έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα μέσω του ELA και το ενδεχόμενο απαγόρευσης στην κίνηση κεφαλαίων, φιλοξενεί το Reuters.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται καθ' οδόν προς τον ELA και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανάψει σε πρώτη φάση το «πράσινο φως» στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να τους προσφερθεί αυτή η βοήθεια.

Η εκλογή της κυβέρνησης συνασπισμού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι οι Έλληνες υπό τον φόβο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, έχουν αυξήσει τις εκροές καταθέσεων: 9 δισ. ευρώ, συνολικού ύψους 5% του ΑΕΠ, «αποχώρησαν» από το σύστημα μόνο τον Ιανουάριο.

Πρόβλημα ΕΚΤ

Αν ο ρυθμός των εκροών αυξηθεί, καταλήγουν τον συλλογισμό τους οι αρθρογράφοι, τότε η ΕΚΤ θα έχει πρόβλημα.

Βραχυπρόθεσμα δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να αφήσει τις τράπεζες να λειτουργούν μέσω του ELA. Στα stress test του Οκτωβρίου ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

Τυχόν αποκοπή από τη ρευστότητα θα προκαλούσε αύξηση της λαϊκής οργής στην Ελλάδα όπου το 70% του πληθυσμού θέλει η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ο έλεγχος των κεφαλαίων θα μπορούσε αυτό να το αλλάξει.

Η σύγκριση με Κύπρο

Οι δημόσιες σχέσεις όμως είναι εξίσου σημαντικές και στη Γερμανία. Όσο πιο κοντά έρχεται η χρήση του ELA από την Ελλάδα στα επίπεδα του 2012, ήτοι στα 120 δισ. ευρώ, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανές απώλειες στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης αν η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Οι απώλειες θα μπορούσαν να περιοριστούν με τον έλεγχο του κεφαλαίου, ο οποίος έγινε αρκούντως ανεκτός στην Κύπρο.

Αλλά ότι αποδείχθηκε υποφερτό στην Κύπρο μπορεί να αποδείχθει πολύ πιο αποσταθεροποιητικό για την Ελλάδα.

Οι